Bacallaners a Barcelona des del 1898

Bacallaners a Barcelona des del 1898

Per Emilio Perelló i Mestres

Els inicis de Perelló 1898 es remunten a finals del segle XIX, quan van aconsellar a la meva àvia Enriqueta Serra Cristòfol, que era molt emprenedora, que es dediqués a la venda de bacallà, olives i llegums al nou Mercat del Ninot. Ella va proposar al meu avi Emili Perelló Tobella d’iniciar junts el negoci, casar-se i tirar endavant la seva vida familiar. Així l’any 1898 van llogar una petita botiga al xamfrà del carrer Mallorca amb Villarroel; l’any 1911 van comprar una parada de bacallà, olives i llegums al Mercat del Ninot; i el 1933, amb la construcció del mercat edificat, van tenir accés a una parada de bacallà amb ampliació a olives i conserves i a una parada de llegums cuits. Més endavant van adquirir els drets d’una altra parada de bacallà.

Després de la Guerra Civil, el meu pare Emili Perelló Serra i el meu oncle Ernest amb les seves mullers van aixecar novament el negoci, ja que gaudien del prestigi d’abans de la guerra i la confiança dels proveïdors que els van ajudar lliurant-los mercaderies a crèdit.
Durant aquesta època es va produir una etapa d’expansió i consolidació important, amb la compra de dues parades al nou Mercat de la Sagrada Família i la botiga de les voltes de la plaça Mercadal de Sant Andreu.

A partir de la dècada dels setanta em vaig fer càrrec de l’empresa, i vaig donar un nou impuls al servei a l’hostaleria. Tot i que des de feia molts anys ja servíem a bars i restaurants, va ser a partir de llavors que gràcies a la tasca d’Eduard Gomis vam començar a oferir un servei molt acurat a la restauració.

Amb l’entrada del segle XXI es produeix la incorporació a l’empresa de la quarta generació, David i Ricard Perelló Mauri. Edifiquem una nau al barri del Bon Pastor, que acull oficines, magatzem i un modern obrador per donar un millor servei a l’hostaleria i subministrar les botigues pròpies.

En resum, quatre generacions dedicades a donar el millor servei a la ciutat.

Més informació: Història del mercat del Ninot

Botiga del carrer Villarroel, 148, xamfrà Mallorca l’any 1905. Hi apareixen Emili Perelló Tobella i el nen Emili Perelló Serra.

Parada 154 del Mercat del Ninot poc després de la Guerra Civil.