Moixama i altres joies de la pesca salada

Moixama i altres joies de la pesca salada

Fer el vermut està cada cop més de moda, però malauradament, les joves generacions no han descobert encara una de les delícies de fer l’autèntic vermut: acompanyar-lo amb algunes de les joies de la pesca salada. Entre d’altres, la salaó més popular és la moixama – paraula que prové de l’àrab clàssic mušamma‘, ‘fet de cera’-.

De cada tonyina se’n treuen entre una i dues dotzenes de talls que es premsen i es fiquen durant un parell de dies en sal. Posteriorment, es netegen, es purguen durant un parell de dies, embolicats en sacs humits, i tot seguit es renten i s’assequen a l’aire lliure durant dues o tres setmanes, segons el vent. Un procediment totalment artesanal que encara avui dia es manté.

L’aspecte de la moixama ha de ser de color vermell fosc, la seva olor suau i el seu gust agradable a peix blau. Es pot acompanyar amb ametlles, avellanes torrades i un xic de pa. Però també amb un raig d’oli d’oliva verge extre i una beguda adequada, com el vermut, la cervesa o el vi blanc.

Però a més de moixama, hi ha altres salaons tan exquisits com aquesta. Així, a nosaltres ens encanten els ous de mújol i de maruka. Els has tastat?

Més informació: Productes / Pesca Salada