Un toc llatinoamericà. L’origen del “cebiche”

Un toc llatinoamericà. L’origen del “cebiche”

Un dels plats més exitosos de la nostra barra de degustació és el cebiche de bacallà. L’origen llatinoamericà de la nostra xef Guada Reig, així com la del cuiner Leo Santos, ha aportat aquest toc exòtic a la nostra proposta culinària. I el resultat no pot ser més suculent.

En el cebiche de bacallà es demostra que una vegada més, en la fusió està la clau de l’èxit. No en va, la nostra cuina, el nostre rebost, està ple de productes i ingredients portat de més enllà de les nostres fronteres.

Però sabem quin és exactament l’origen del cebiche? Un plat amb mil i una versions, tantes com regions on es cuina, que recorre tot els països llatins del Pacífic: Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Puerto Rico i Perú. De fet, en aquest últim, a més, el cebiche es va declarar l’any 2004 Patrimoni Cultural de la Nació, el que ens dóna una visió de la importància que té aquesta especialitat a la històrica cuina peruana.

De fet, al Perú és on més s’ha estudiat sobre l’origen d’aquest plat, que es remonta a fa més de 2.000 anys. I és que, es té constància de què els pobladors nadius d’aquelles zones ja menjaven peix cru fa segles. Segons l’historiador peruà Javier Pulgar Vidal, el nom de “seviche” prové de la paraula quítxua “siwichi”, que significa peix fresc i tendre. Una altra versió, la de l’historiador Juan José Vega, diu que l’origen de la paraula prové de larva “sibech”. I ho argumenta dient que les dones morisques empresonades pels Reis Catòlics a Granada, barrejaven suc de taronja agra, llimona i peix cru. Finalment, el lingüista Alfredo Torero també afirma que la paraula és un arabisme, però que va fer arrels a la costa occidental de l’Amèrica del Sud i que es va carrejar amb altres paraules quítxues que significaven “barreja de carn crua amb ají”.

El fet és que, com molts altres plats de la cuina amb història, aquesta especialitat americana ha arribat a les postres cuines per quedar-se i per adaptar-se al nostres paladars. Encara no has tastat el nostre cebiche de bacallà?